Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ



Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae) με 531 αυτοφυή είδη του βόρειου ημισφαίριου της γης. Είναι το κατ΄ εξοχήν δένδρο των Δρυμών.
Είναι δέντρα ψηλά, αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές. Ο καρπός της βελανιδιάς είναι το βελανίδι, χρήσιμο για ζωοτροφές και στη βυρσοδεψία. Το ξύλο όλων των ειδών είναι βαρύ, σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα. Χρησιμοποιείται στην οικοδομική, ναυπηγική, επιπλοποιία, στην κατασκευή σανίδων, δοκαριών και παρασκευάζονται από αυτό ξυλάνθρακες πολύ καλής ποιότητας.
Αντλήθηκε υλικό από ΕΔΩ
Στην μέλισσα προσφέρει αρχικά μελίτωμα από αφίδες που παρασιτούν στα φύλλα του. Έπειτα ενώ συνεχίζεται το μελίτωμα από τα φύλλα του προσφέρει γύρη που την συλλέγουν οι μέλισσες επικονιάζοντας ταυτόχρονα τα άνθη της βελανιδιάς. Έτσι όταν αρχίσει να αναπτύσσεται το βελανίδι η αφίδες παρασιτούν πάνω τους συνεχίζοντας την μελιτοέκκριση που επωφελείται η μέλισσα. Όλη η παραπάνω διαδικασία κρατάει περίπου από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο με αυξομειώσεις στις μελιτοεκκρίσεις. Πρέπει να τονίσουμε ότι σαν φυτό δεν έχει τις ίδιες εκκρίσεις κάθε χρόνο, αλλά όταν είναι η χρονιά του οι μέλισσες δεν προλαβαίνουν να τις συλλέξουν.   








Σχόλια