Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΕΡΑΝΙ ΕΡΩΔΙΟΣ Erodium chium, ένα φυτό δείκτης μελισσοκορεσμού.




Erodium είναι ένα γένος των ανθοφόρων φυτών στο βοτανικό οικογένεια Geraniaceae. Το γένος περιλαμβάνει περίπου 60 είδη, μητρική με τη Βόρεια Αφρική , Indomalaya , τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία . Είναι πολυετή , μονοετή ή υπό θάμνους , με πέντε πέταλα λουλουδιών σε αποχρώσεις του λευκού, ροζ και μοβ, που μοιάζουν έντονα την καλύτερη γνωστά γεράνι (cranesbill). [1]
Κάρολος Λινναίος συγκεντρώνονται στο ίδιο γένος (Γεράνι) τα τρία παρόμοια γένη Erodium, Γεράνι , και Pelargonium . Η διάκριση μεταξύ τους έγινε από τον Charles Louis L'Héritier de Brutelle με βάση τον αριθμό των στήμονες ή ανθήρες : πέντε για Erodium, επτά για Pelargonium, και δέκα για Γεράνι. Ωστόσο, τα τρία γένη έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά σε σχέση με τον καρπό τους, που μοιάζουν με μακρύ ράμφος πουλιού. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι η βάση για τα ονόματα: Γεράνι θυμίζει το γερανό (Ελληνική Γερανού), Pelargonium ο πελαργός (Πελαργός), και Erodium ο ερωδιός (Ερωδιός).
Περισσότερα στην ΠΗΓΗ
Οι μέλισσες δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον στο Erodium chium  και την μία που μπόρεσα και φωτογράφισα την συνέλαβα να συλλέγει νέκταρ. Θα έλεγα ότι η χρησιμότητα του φυτού ως μελισσοκομικό περιορίζεται στο να μας δείχνει, όταν το επισκέπτονται οι μέλισσες, την έλλειψη ποιοτικών φυτών στην περιοχή σε συνδυασμό με τους πληθυσμούς των μελισσών, δηλαδή τον μελισσοκορεσμό της περιοχής αυτή την εποχή.





Σχόλια