Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΚΛΗΘΡΟ Alnus glutinosa - (L.)Gaertn.

Σκλήθρο Alnus glutinosa, η κοινή σκλήθρα, μαύρο σκλήθρα, Ευρωπαϊκό αχλαδιά ή απλά σκλήθρα, είναι ένα είδος του δέντρου στην οικογένεια Betulaceae , ντόπιος σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης, νοτιοδυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Ευδοκιμεί σε υγρές περιοχές, όπου η σύνδεσή της με το βακτήριο Frankia alni επιτρέπει να αναπτυχθούν σε κακής ποιότητας εδάφη. Είναι ένα μεσαίου μεγέθους, βραχύβια δέντρο αυξάνεται σε ύψος μέχρι 30 μέτρα (100 πόδια). Έχει μικρής καταδιώκεται στρογγυλεμένα φύλλα και ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη με τη μορφή της catkins. Τα μικρά, στρογγυλεμένα τα φρούτα είναι κώνος-όπως και οι σπόροι διασκορπίζονται με τον άνεμο και το νερό.
Η κοινή σκλήθρα παρέχει τροφή και καταφύγιο για την άγρια ​​πανίδα, με μια σειρά από έντομα, λειχήνες και μύκητες εξαρτάται πλήρως από το δέντρο. Πρόκειται για μια πρωτοπόρα είδη, αποικίζουν ελεύθερη γη και σχηματίζει μικτά δάση με άλλα δέντρα εμφανίζονται στο πέρασμά του. Τελικά κοινή σκλήθρα πεθαίνει από δάση, επειδή τα φυτά χρειάζονται περισσότερο φως από ό, τι είναι διαθέσιμο στο δασικό πάτωμα. πιο σύνηθες ενδιαίτημά του είναι δασικές άκρες, βάλτους και τους διαδρόμους δίπλα στο ποτάμι. Το ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχιες βάσεις και για την κατασκευή σε χαρτί και το χαρτόνι, για το κάπνισμα των τροφίμων, για την ξυλουργική, μηχανουργείου και σκάλισμα. Τα προϊόντα του δέντρου έχουν χρησιμοποιηθεί σε Εθνοβοτανική , παρέχοντας λαϊκές θεραπείες για διάφορες παθήσεις, και η έρευνα έχει δείξει ότι τα εκχυλίσματα των σπόρων είναι δραστικές εναντίον παθογόνων βακτηρίων.
Περισσότερα στην ΠΗΓΗ
Από μελισσοκομικής άποψης προσφέρει άφθονη γύρη που δείχνουν να προτιμούν οι μέλισσες. Η προσφορά γύρης δεν διακόπτεται ακόμα και μετά από έντονη νεροποντή και έτσι κερδίζει μια θέση στα σημαντικά μελισσοκομικά φυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιοχές που συνυπάρχουν με το ανοιξιάτικο ρείκι οι μέλισσες δείχνουν να αγνοούν παντελώς την ανθοφορία του ρεικιού, τουλάχιστον σε ότι αφορά την συλλογή γύρης που εύκολα διαπιστώνεται.











Σχόλια