Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ





Ο βασιλικός (Ώκιμον το βασιλικόν, λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ονομασία "βασιλικός" του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό.
Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες). Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα και αφέψημα.
Περισσότερα στην ΠΗΓΗ
  Έιναι ένα να φυτό που τα παλιά χρόνια δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Οι νοικοκυρές τον είχανε στην θέση που αρμόζει στο όνομα του. Όταν ήταν ο καιρός μάζευαν τα σπόρια του και τα κρατούσαν τυλιγμένα στην εφημερίδα μέχρι την επόμενη χρονιά. Οι μέλισσες βρίσκουνε σε αυτόν γύρη και νέκταρ. Αν μαζέψουν πολύ νέκταρ φτιάχνουν βασιλικό μέλι!








Σχόλια