Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΥΡΝΑΡΙ



Το πουρνάρι φύεται ως αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο ύψους 1-6 m. Ο φλοιός είναι τεφρόχρωμος, αρχικά λείος, αργότερα με φολιδωτό ή σχισμένο ξηρόφλοιο στον κορμό και στους γέρικους κλάδους. Τα φύλλα είναι απλά, διατεταγμένα κατ’ εναλλαγή, δερματώδη, με λεία επιφάνεια, μήκους 1-5 cm και πλάτους 0,5-2,8 cm. Τα νεύρα γενικά δεν εξέχουν. Οι παρυφές είναι συνήθως οδοντωτές με εξέχοντα ή στραμμένα προς την κορυφή κοντά ή μακριά, αιχμηρά δόντια και σπανιότερα μέχρι λειόχειλες. Η κορυφή είναι οξεία ή αμβλεία και η βάση στρογγυλεμένη ή ελαφρά καρδιοειδής και ο μίσχος βραχύς, σπάνια μακρύτερος των 5 mm. Τα άνθη είναι μονογενή - οι αρσενικοί ίουλοι φύονται μοναχικοί στις άκρες των νεαρών κλαδίσκων, ενώ τα θηλυκά άνθη εμφανίζονται μονήρη ή σε ζεύγη στις μασχάλες των φύλλων. Οι καρποί (βαλανίδια) εμφανίζονται μοναχικοί ή κατά ζεύγη. Ο ποδίσκος έχει μήκος 8-12 mm, ενώ το κύπελλο έχει διάμετρο 1-3 cm και μήκος 1-2,5 cm, καλύπτοντας συνήθως πάνω από το μισό του μήκους του βαλανιδιού, είναι άτριχο ή χνοώδες, καλυμμένο με χαλαρά πεπιεσμένα ή ισχυρά κυρτά προς τα έξω λέπια. Το κάρυο (βαλανίδι) έχει μήκος 1,5-3 (-3,5) cm και διάμετρο 0,8-1,5 cm και είναι χρώματος θαμπού καστανού.
Ανθίζει την άνοιξη αλλά αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και το φθινόπωρο. Είναι ένα φυτό που δίνει μεγάλες ποσότητες γύρης που εκμεταλλεύονται οι μέλισσες και μάλιστα από επιλογή και όχι από ανάγκη και τις δύο περιόδους. Φυτρώνει σε δύσκολα εδάφη και αντέχει την ανομβρία.
 Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ίδια φυτά που άνθησαν την άνοιξη άνθησαν και το φθινόπωρο και όσα δεν άνθησαν την άνοιξη δεν άνθησαν ούτε το φθινόπωρο. Έτσι βλέπουμε στην φθινοπωρινή ανθοφορία να υπάρχουν πρασινωπά βελανίδια στα κλαδιά.


















Σχόλια